Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Ce este Hernia de disc?

Ce este Hernia de disc?

  Hernia de disc este o problemă comună a coloanei vertebrale, care poate provoca dureri intense, amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor, și dificultate în a efectua activități zilnice. Aceasta apare atunci când unul dintre discurile intervertebrale, care se găsesc între vertebrele coloanei vertebrale, se desprinde și împinge în afara zonei sale normale. Aceasta poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în zona lombară (partea inferioară a spatelui) sau cervicală (partea superioară a spatelui).

  Simptomele și stabilirea diagnosticului

  Simptomele herniei de disc pot varia în funcție de localizarea acesteia, dar pot include durere la nivelul spatelui, durere sau amorțeală la nivelul picioarelor sau brațelor, senzație de slăbiciune musculară, dificultate în mișcarea membrelor și probleme de echilibru. Aceste simptome pot fi agravate prin activități care implică ridicarea obiectelor grele sau mișcări bruște, cum ar fi sportul sau munca fizică.

  Diagnosticul herniei de disc poate fi realizat prin examinare fizică, radiografii, imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) sau tomografie computerizată (CT). Tratamentul poate varia în funcție de gravitatea simptomelor și de localizarea herniei de disc. Unele cazuri pot fi tratate cu medicamente pentru durere și inflamație, fizioterapie sau exerciții pentru întărirea mușchilor spate, în timp ce cazurile mai severe pot necesita intervenție chirurgicală.

  Cum prevenim hernia de disc?

  Prevenirea herniei de disc poate fi realizată prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață, cum ar fi menținerea unei poziții corecte a corpului, evitarea ridicaării obiectelor grele și efectuarea de exerciții fizice regulate pentru întărirea mușchilor spate.

  În concluzie, hernia de disc este o problemă comună a coloanei vertebrale care poate cauza dureri intense și afecta calitatea vieții. Este important să se ia măsuri de prevenție și să se identifice simptomele precoce, pentru a preveni complicații mai severe și pentru a asigura un tratament prompt și adecvat. Dacă aveți probleme cu dureri de spate sau alte simptome asociate, consultați medicul dumneavoastră pentru evaluare și tratament adecvat.