Postura corectă, o provocare a vieții moderne. De ce apar probleme posturale și cum le putem ține sub control?
În ultimele decenii, din ce în ce mai mulți oameni au început să dezvolte probleme posturale. Epoca digitală, care a facilitat mult stilul de viață, însă, în același timp, ne-a limitat mișcarea și ne-a condus către sedentarism, reprezintă cel mai important factor declanșator al dezechilibrelor de postură. Zeci de ore petrecute zilnic în fața monitoarelor, în poziții de șezut incorecte, urmate de alte obiceiuri statice nesănătoase pentru corp, generează o postură deficitară cu urmări precum deformarea coloanei vertebrale și dureri de spate din ce în ce mai intense.
Haideți să aflăm ce sunt problemele posturale, cum ne afectează sănătatea, calitatea vieții și care sunt soluțiile pentru a le preveni sau a le corecta!
Ce sunt problemele posturale și cum apar acestea?
Când vorbim despre problemele posturale ne referim la alinierea necorespunzătoare a corpului în diferite poziții statice sau dinamice. Aceste erori de aliniere generează o distribuție inegală a greutății corpului, ceea ce creează tensiune asupra articulațiilor și mușchilor.
Pentru a obține o postură corectă trebuie ca toate segmentele din corpul nostru să fie într-un echilibru perfect, care să permită mișcarea eficientă, fără suprasolicitare și fără a simți vreo presiune.
Atunci când nu este obținut acest echilibru, anumite grupe musculare, care sunt suprasolicitate, devin tensionate, iar altele, care nu sunt suficient folosite, sunt slăbite. Funcționarea incorectă a grupelor de mușchi poate duce, în timp, la deficiențe fizice, dureri cronice, stări de oboseală și chiar la limitarea mobilității. Iar acest lucru va avea efecte devastatoare asupra sănătății noastre, pe termen lung, favorizând apariția unor afecțiuni ale organelor interne.
De exemplu, din cauza unei posturi incorecte pot apărea probleme respiratorii declanșate de o funcționarea incorectă a diafragmei.
Ceea ce trebuie să rețineți este faptul că problemele posturale nu se dezvoltă peste noapte. Ele sunt rezultatul unor obiceiuri zilnice nesănătoase și al unui stil de viață sedentar. De aceea, chiar și atunci când sunt deja instalate, acestea pot în continuare să fie ameliorate și controlate prin schimbarea rutinei zilnice și prin terapii specifice, realizate cu conștiinciozitate, pe o perioadă îndelungată.
4 factori care determină apariția de probleme posturale
- Sedentarismul. Postura deficitară apare mai ales în cazul persoanelor care fac muncă de birou. Poziția în șezut, aplecat deasupra biroului sau a tastaturii, favorizează menținerea unei posturi incorecte. Astfel se creează o tensiune asupra mușchilor spatelui, umerilor și gâtului, ceea ce declanșează durere sau senzația de „spate înțepenit“.
- Mișcările incorecte. Atunci când forțezi corpul să facă anumite mișcări nefirești, precum mersul cu spatele arcuit sau ridicarea în mod greșit a unor greutăți, creezi o presiune prea mare asupra oaselor și mușchilor, iar acest lucru duce, în timp la probleme posturale.
- Încălțămintea neadecvată. În general, femeile sunt mai predispuse la dezechilibre de postură, din cauza faptului că poartă încălțăminte nepotrivită. Orele petrecute pe pantofi cu toc înalt creează tensiuni în zona lombară și a picioarelor, din cauza unei distribuții incorecte a greutății corporale.
- Condițiile medicale. Nu în ultimul rând, există câteva afecțiuni ale coloanei vertebrale care se declanșează în copilărie și care își pun amprenta în mod negativ pe dezvoltarea corpului. Scolioza, cifoza, hiperlordoza sunt condiții medicale care creează probleme posturale. Acestea pot fi, însă, limitate sau corectate printr-o abordare multidisciplinară între o echipă de medici ortopezi și terapeuți specializați în recuperare medicală.
Cum să previi sau cum să corectezi problemele posturale?
Dacă te încadrezi în procentul mic de norocoși care au reușit să-și păstreze verticalitatea intactă, în ciuda provocărilor vieții moderne, poți aplica, în continuare, câteva principii care te vor ajuta să rămâi drept. Iar dacă ești parte din majoritatea deja afectată de dezechilibrele de postură, află cum poți să-ți corectezi poziția corpului și să limitezi evoluția nefavorabilă.
Fizioterapia, kinetoterapia și masajul medical
Primul lucru pe care trebuie să îl faci, atunci când realizezi că ai probleme posturale și când ești deja afectat de durere, este să consulți un medic specialist ortoped sau să te adresezi unei clinici de recuperare medicală. Aici ți se va propune o abordare terapeutică adaptată condiției tale și vei simți rezultatele în cel mai scurt timp. O îmbinare a mai multor tehnici de tratament va da rezultate într-un timp mult mai scurt.
De exemplu, fizioterapia, kinetoterapia și masajul medical creează împreună o ecuație de succes în tratarea problemelor posturale, acționând pe mai multe planuri în același timp. Fizioterapia stimulează musculatura și diminuează durerea, kinetoterapia ajută la întărirea mușchilor care susțin coloana și corectează postura, în timp, iar masajul medical relaxează și elimină tensiunea musculară.
Exercițiile de stretching
Kinetoterapia este una dintre cele mai eficiente abordări terapeutice în cazul dezechilibrelor posturale. Exercițiile executate zilnic vizează întărirea mușchilor spatelui, abdomenului și umerilor și sunt corelate cu mișcări de stretching care redau corpului, treptat, flexibilitatea și ajută la scăderea în intensitate a durerii.
Corectarea poziției corpului
Fii atent la corpul tău pe tot parcursul zilei și vei reuși să faci jumătate de drum către o postură corectă! Încearcă să reglezi poziția corpului atunci când stai la birou sau când simți disconfort. Pentru a menține spatele drept, monitorul ar trebui să fie poziționat la nivelul ochilor, iar brațele să stea pe birou într-un unghi de 90 de grade, pentru a avea o poziție confortabilă.
Problemele posturale sunt tot mai des întâlnite în societatea modernă însă, păstrând un stil de viață echilibrat, fiind atent la semnalele corpului nostru și apelând la terapii de recuperare medicală putem să ne menținem într-o poziție corectă și să rămânem sănătoși, indiferent de provocările cotidiene.