Se spune că un stil de viață activ este cheia tinereții organismului și a longevității, însă atunci când activitatea fizică nu este corect dozată, poate crea probleme de mobilitate cauzate de tendinită sau alte afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor și tendoanelor.
Din fericire, kinetoterapia și fizioterapia s-au dovedit a fi două metode eficiente în ameliorarea rapidă a inflamației și a durerii, la care cu toții avem acces.
Din ce în ce mai mulți oameni aderă la sport, din diverse motive, indiferent de vârstă, statut social sau nivelul de educație. Cei mai mulți vor să-și modeleze trupul, alții au nevoie să piardă kilogramele în plus, iar unii vor doar să-și asigure sănătatea și mobilitatea la bătrânețe. Totuși, un stil de viață cu activitate fizică intensivă poate suprasolicita articulațiile și tendoanele, provocând durere, inflamație și rigiditate.
Tendinita este o astfel de afecțiune inflamatorie, întâlnită cel mai adesea la nivelul umerilor, coatelor, încheieturilor și genunchilor. Aceasta apare atunci când tendonul (țesutul care leagă mușchii de oase) devine inflamat din cauza suprasolicitării sau a unor leziuni repetate. Odată declanșată, tendinita poate cauza dureri serioase și poate limita mobilitatea, afectând calitatea vieții.
Ce declanșează tendinita și cum o identificăm?
Mișcările repetitive din anumite sporturi sau, pur și simplu, munca fizică sunt principalii factori răspunzători de apariția tendinitei. Practic, atunci când tendonul este suprasolicitat, fibrele se pot inflama cauzând durere în zona articulației. Durerea se accentuează la mișcare sau la ridicarea de de greutăți. Sportivii și muncitorii se numără printre persoanele cele mai predispuse în a dezvolta această problemă. De aceea, încălzirea corpului suficient, înainte de orice activitate fizică, este absolut necesară pentru a preveni accidentările sau afecțiunile de acest gen.
Uneori, chiar și postura deficitară a corpului pe o perioadă îndelungată poate crea o tensiune asupra tendoanelor, crescând, astfel, riscul apariției acestui disconfort.
De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, întreg corpul devine mai fragil, iar odată cu acest proces elasticitatea tendoanelor scade. Astfel, persoanele cu vârsta peste 45 de ani reprezintă și ele un segment predispus la astfel de afecțiuni.
Din fericire, tendinita nu este o problemă gravă. Ea poate fi ameliorată treptat, până la dispariția completă a durerii, prin repaus, kinetoterapie și fizioterapie.
Este destul de ușor să-ți dai seama că ai această problemă pentru că simptomele sunt foarte clare. În primul rând, apare durerea, localizată în apropierea articulației, care se agravează atunci când faci activități fizice sau mișcări repetitive. Durerea va limita mobilitatea, creându-ți dificultate în a folosi membrul afectat pentru activitățile zilnice. Apoi, în funcție de severitatea afecțiunii, pe zona respectivă poate apărea inflamație și sensibilitate la atingere.
Există unele cazuri, unde pot apărea zgomote la mișcare, asemănătoare unui trosnit, iar durerea se poate intensifica, în timp.
Kinetoterapie + fizioterapie, cea mai eficientă abordare terapeutică a tendinitei
Tendinita, deși nu este o afecțiune gravă, poate afecta serios calitatea vieții și se poate accentua dacă nu este tratată la timp.
Kinetoterapia și fizioterapia sunt două proceduri terapeutice cu rol esențial în recuperarea completă și în reducerea durerii asociate cu această afecțiune. Aceste terapii sunt preferate datorită abordării non-invazive și a eficienței lor în restabilirea funcționalității tendoanelor afectate.
Prin kinetoterapie se lucrează cu exerciții fizice ușoare, pentru recuperarea mobilității și a forței musculare în zona afectată. Printre acestea se numără mișcările de stretching, care ajută la eliminarea tensiunii articulare și restabilirea flexibilității membrului cu probleme, exercițiile de întărire progresivă a musculaturii care susține tendonul afectat, izometria, care ajută, de asemenea, la recăpătarea forței musculare și exercițiile de stabilizare.
Scopul kinetoterapiei este de a ajuta pacientul să își recâștige mobilitatea completă a articulației, de a întări mușchii din jurul tendonului și de a reduce riscul de recidivă.
În completarea acestei proceduri vine fizioterapia, care are ca scop ameliorarea durerii și reducerea inflamației. Printre tehnicile utilizate în fizioterapie se numără ultrasunetele, care stimulează circulația sângelui și reduc inflamația, electrostimularea – aplicarea de curent electric de intensitate mică pe zona afectată pentru a reduce durerea și a stimula regenerarea țesuturilor, masajul, care relaxează zona, reduce tensiunea musculară și diminuează disconfortul.
Fizioterapia joacă un rol esențial în reducerea simptomelor acute și în sprijinirea procesului de recuperare pe termen lung.
Folosirea combinată a celor două metode de tratament ajută atât la reducerea inflamației și a durerii, cât și la restabilirea mobilității, a forței și a funcționalității articulației afectate. Mai mult decât atât, această abordare este extrem de eficientă în prevenirea recidivelor și contribuie la accelerarea procesului de vindecare.
Fizioterapia și kinetoterapia sunt două metode non-invazive care oferă rezultate excelente în tratamentul tendinitei și pentru care, oricine suferă de această afecțiune, ar trebui să opteze imediat. Cu cât tratamentul va fi inițiat mai devreme, cu atât rezultatele vor apărea mai repede și pacientul va reveni la viața activă anterioară.